Vogels in de winter

Vogels in de winter

Vogels in de winter kunnen het nogal zwaar hebben. In de winter verbruiken de vogels veel energie, maar is het soms lastig om deze energie uit voeding te halen. Door in uw tuin diverse soorten voeding en snacks neer te leggen voor de vogels, kunt u deze dieren de winter door helpen! Ondanks dat ons tuincentrum gesloten is, hopen wij dat u met deze tips ervoor zorgt dat de vogels de winter doorkomen! 

Vogels voeren in de winter

Vogels voeren in de winter zorgt ervoor dat vogels de koude en donkere winter doorkomen. Vogels zoeken overdag naar voedsel, maar aangezien de nachten langer dan de dagen zijn kan dit nogal lastig worden. Naast het feit dat u vogels kunt bijvoeren in de winter, is het ook fijn voor de vogels om een drinkplek en/of badje tot hun beschikking te hebben. U hoeft niet bang te zijn dat de vogels bevriezen als zij gaan badderen: het water rolt eenvoudig van de veren. Vogels voeren in de winter is een goed idee, maar hoe pakt u dit precies aan?

Zelf vetbollen maken

Zelf vetbollen maken is één van de vele manieren om de vogels te voeren. U kunt natuurlijk ook losse zonnebloempitten en pinda's neerleggen, maar vetbollen zelf maken is ook nog eens leuk om te doen op een regenachtige middag. Om zelf vetbollen te maken heeft u het volgende nodig:

  • Ongezouten frituurvet
  • Zaden
  • Vormpje naar keuze

Smelt het ongezouten frituurvet in een pan en voeg het zadenmengsel toe. U kunt bijvoorbeeld zonnebloempitten en pinda's toevoegen aan uw vetbol. Schenk dit mengsel in een vorm naar keuze en laat dit goed hard worden. Haal de vetbol uit de vorm en hang deze op een geschikte plek in de tuin of op het balkon. De vogels zullen u dankbaar zijn! Vogels kunnen namelijk in één nacht al 10 procent van hun lichaamsgewicht verliezen en door te smullen van een vetbol sterken zij de volgende dag weer aan. 

vogels-winter-stadskanaal

Uw tuin in Stadskanaal vogelvriendelijk maken

Naast het feit dat u de vogels bij kunt voeren in de winter, zijn er natuurlijk nog meerdere manieren om uw tuin vogelvriendelijk te maken. Eén hiervan is het niet onderhouden van uw tuin. U hoort het goed! Door uw tuin te laten voor wat het is komen er insecten onder de gevallen bladeren en hebben vogels vaker een plek om eten te zoeken. Wilt u de tuin toch netjes maken? Dan kunt u bijvoorbeeld de gevallen bladeren op een hoop vegen en hier een tak of een paar stenen op leggen. 

Meer tips over het vogelvriendelijk maken van uw tuin

Wilt u meer tips over het vogelvriendelijk maken van uw tuin of heeft u vragen hierover? Neem dan gerust contact met ons op. Als ons tuincentrum binnenkort weer opent, kunt u hier natuurlijk ook terecht met al uw vragen. Onze medewerkers helpen u graag verder. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Buxusvervangers
Thuiswerken is fijner met kamerplanten
Breng kleur in huis met voorjaarsbollen op pot
5 Groene wintertips voor huis en tuin